Bergmeren in Roemenië

Natuurlijk stuwmeer

Vooral in de Oost-Karpaten zijn er door aardverschuivingen natuurlijke dammen ontstaan. Achter deze dammen vormen zich meren. Lacul Roșu in Munţii Hășmaș is daarvan het bekendste voorbeeld.

Kenmerken

De natuurlijke stuwmeren in Roemenië ontstaan in de negentiende en twintigste eeuw en liggen vooral in de Oost-Karpaten. Een dergelijk meer is vaak herkenbaar aan de verdronken bomen, die in meer of mindere mate nog boven het water uitsteken. Zo ontstaat de indruk dat het meer kunstmatig is, maar het water is opgestuwd achter een natuurlijke dam.

Ontstaan

In periodes met veel neerslag kunnen aardverschuivingen ontstaan. Vooral in gebieden met veel reliëf bestaat het risico dat de met water verzadigde bodem naar beneden schuift. Dit proces wordt versterkt door de seismische activiteiten in het gebied en de grootschalige houtkap die sinds de negentiende eeuw in de Oost-Karpaten plaats heeft. Zo kan een natuurlijk stuwmeer indirect ook onder invloed van de mens ontstaan. Als het afgeschoven materiaal in een rivierdal een stevige dam vormt, wordt het water opgestuwd tot een meer. Soms verloopt dit proces in verschillende fasen. Een voorbeeld daarvan is Lacul Crucii in Munţii Stânişoarei. Het meer ontstaat door aardverschuivingen in respectievelijk 1978 en 1991 (Romanescu et al., 2013).

» Bekijk de locatie van Lacul Crucii (Cuejdel) en omgeving in Google Maps.

Lacul Roșu

Lacul Roșu is een natuurlijk stuwmeer in Nationaal Park Cheile Bicazului - Hășmaș. Het meer ontstaat in 1837 als gevolg van een aardverschuiving. In het dal van de Bicaz vormt zich een natuurlijke dam, die het water opstuwt. De letterlijke vertaling van Lacul Roșu is 'het Rode Meer'. Het meer heeft een roodbruine kleur als gevolg van de roodachtige kalksteenrotsen die reflecteren in het water. Lacul Roșu is het bekendste en waarschijnlijk ook het oudste natuurlijke stuwmeer van Roemenië. Er is lang gedacht dat het ook het grootste meer in zijn soort betreft, maar uit recente metingen blijkt dat Lacul Crucii iets groter en dieper is (Romanescu, 2013).

Eind april is de natuur rondom Lacul Roșu nog gedeeltelijk in winterslaap. In de bossen in de omgeving van het meer bloeit dan volop het leverbloempje, een prachtige voorjaarsbloeier.

» Bekijk de locatie van Lacul Roșu en omgeving in Google Maps.

Lacul Roșu Lacul Roșu Lacul Roșu
Lacul Roșu Lacul Roșu Lacul Roșu

Referenties

Romanescu, G., Stoleriu, C., Enea, A., (2013), Limnology of the Red Lake, Romania, An Interdisciplanary Studie, Springer, Dordrecht.


« Terug naar bergmeren