Waarom deze website?

Naturavista.nl is het resultaat van een inmiddels groot aantal wandel- en fietstochten door de Roemeense natuur. Hier is bewaard gebleven wat in veel delen van Europa al sinds generaties niet meer bestaat. Deze nog onbekende rijkdom verdient de aandacht van een groter publiek. Want er zijn meer ambassadeurs nodig die het landschap vitaal helpen houden.

Het blijkt lastig om een helder overzicht van de Roemeense natuur en het landschap te krijgen. De beschikbare informatie is vaak erg specifiek (o.a. wetenschappelijke publicaties) of juist heel algemeen. Daarnaast lijken veel zaken zo vanzelfsprekend dat ze niet schriftelijk worden vastgelegd.

Ook deze website pretendeert niet volledig te zijn. Het is een serieuze maar bescheiden poging om de beschikbare informatie te bundelen, overzichtelijk te presenteren en aan te vullen met persoonlijke ervaringen en beeldmateriaal. Hoewel de meeste foto's met zorg en met degelijke apparatuur zijn gemaakt, hebben zij vooral een informerend karakter. Naturavista.nl is nadrukkelijk geen etalage van de allerbeste natuur- en landschapsfoto's.

Voor een West-Europeaan die is geboren in de periode na de schaalvergrotingen in de landbouw, vormt een bezoek aan Roemenië een schok. Zo rijk aan plant- en diersoorten waren onze landschappen dus ook! Soorten die bij ons op de Rode Lijst staan en met uitsterven worden bedreigd zijn hier nog algemeen. Daarna slaat de schrik om het hart. De Roemenen zullen nu toch niet in hetzelfde tempo als wij hun landschap ecologisch steriliseren?

Gelukkig blijkt uit steeds meer (lokale) initiatieven dat nieuwe bestaansmogelijkheden prima samengaan met het behoud van de natuur en het landschap. Zij zijn echter in strijd met de gevestigde belangen, het snelle geld en een onbehoorlijk bestuur. Of simpelweg met onwetendheid.

Misschien is het tijd voor een bezoek aan Transsylvanië of de Karpaten. Wandel over de alpenweiden, geniet van de vergezichten en laat u zich overweldigen door een landschap dat zindert van het leven. De Roemenen helpen u graag verder op weg want hun hartverwarmende gastvrijheid is ongekend. Dit moet u toch echt zelf ervaren. Het is moeilijk uit te leggen wanneer men slechts hoort over gestolen schilderijen die worden opgestookt in een Roemeense tegelkachel.

Tenslotte nog een paar opmerkingen over mijzelf. Mij naam is Erik van 't Hof en in het dagelijks leven ben ik met veel plezier docent aardrijkskunde. Ik bedank iedereen die feedback geeft op deze website en suggesties doet voor een betere technische- en inhoudelijke opbouw. Maar bovenal bedank ik de Roemenen die vol enthousiasme vertellen over hun land en altijd weer een gebied aanwijzen dat nog mooier is. Want hoewel ook Roemenië niet het paradijs is, zijn veel inwoners trots op hun land. En dat is terecht!