Nieuws over de natuur en het landschap in Roemenië


Overstromingen op Balkan houden aan

De Balkanlanden kampen nog altijd met ernstige overstromingen. In Roemenië kwam opnieuw iemand om nadat een rivier buiten zijn oevers was getreden. In Montenegro leidden de overstromingen tot aardverschuivingen. In Roemenië werden 1200 mensen geëvacueerd. 2200 huizen raakten beschadigd door het wassende water, zo'n 100 zijn volledig verwoest. De regering onderzoekt of excessieve houtkap een oorzaak kan zijn van de overstromingen. (AP)

(Bron: dagblad Trouw, 1 augustus 2014).

Aandacht voor hooilanden in National Geographic Magazine

National Geographic Magazine vraagt in de editie van juli 2013 aandacht voor de bloemenrijke hooilanden in Transssylvanië. Het artikel zoomt in op het district Maramureș en op de omgeving van Ghimeș (Gyimes). De nadruk ligt op de biodiversiteit en de bijzondere tradities, maar ook de kwetsbaarheid van deze prachtige landschappen komt aan bod.

(Bron: National Geographic Magazine, Hooilanden in Transsylvanië, editie juli 2013).

Foto-expositie in Timișoara over het Ţarcu gebergte

Op zaterdag 25 april 2013 start in Muzeul de Artă in Timișoara een expositie met foto's van de oorspronkelijke bossen in het Ţarcu gebergte (Păduri virgine Munţii Ţarcu). De expositie duurt twee weken en is tot stand gekomen in samenwerking met het Wereld Natuurfonds en de Asociaţia Altitudine.

(Bron: Wereld Natuurfonds Roemenië, 25 april 2013).

Alarmerende cijfers Greenpeace over ontbossing

Elk uur wordt het bosareaal in Roemenië drie hectare kleiner. Bijna de helft (48,95%) van de ontboste gebieden in de periode 2000-2011 bevond zich in beschermde natuurgebieden. Elk jaar werd er 28.000 hectare bos gekapt, volgens een studie van Greenpeace. Met name de districten Suceava, Harghita, Arges, Maramures en Cluj hebben hiermee te maken.

(Bron: Nederland.ro, 15 mei 2012).

Romania Salbatica

Het Wereld Natuurfonds is gestart met de rondreizende foto-expositie Romania Salbatica, met foto's van de Roemeense natuurfotograaf Dan Dinu. De gelijknamige website met prachtige foto's is nog in ontwikkeling. De informatie in het Engels is beperkt.