Bergmeren in Roemenië

Vulkaanmeer (lacul) Sfânta Ana

Hoewel er in Roemenië momenteel geen vulkanen uitbarsten, wijzen het vulkanisch gesteente en de warmwaterbronnen op vulkanische erupties in het verleden. In een oude krater ligt lacul Sfânta Ana, het enige vulkaanmeer van Roemenië.

Kenmerken

De vulkaan Ciomat Mare (Munţii Bodoc) heeft twee kraters: Sfânta Ana en Tinovul Mohoş . Beide kraters zijn verstopt geraakt. Sfânta Ana (+950 meter) heeft zich gevuld met water. Tinovul Mohoş (+1050 meter) is gevuld met hoogveen (Speta & Rákosy, 2010).
Lacul Sfânta Ana is 8,3 meter diep. Het meer wordt uitsluitend gevoed met regenwater en is zeer voedselarm (Földvary, 1988). Het meer ligt in de omgeving van het kuuroord Băile Tuşnad in het district Harghita.

Munţii Bodoc ligt in de binnengordel van de Oost-Karpaten en bestaat vooral uit stollingsgesteente. Het gebergte wordt gekenmerkt door verschillende postvulkanische verschijnselen zoals warmwaterbronnen. De groep Munţii Călimani, Munţii Gurghiu en Munţii Harghita vormt het grootste vulkanisch massief in Europa (Földvary, 1988).

Ontstaan

De vulkanische afzettingen in de Oost-Karpaten zijn gevormd tijdens erupties in het Mioceen en Plioceen, twee tijdvakken uit het Tertiair (Földvary, 1988). De vulkanische afzettingen in de noorden zijn ouder dan de afzettingen in het zuiden. In het zuidelijk gelegen deelgebergte Muntii Harghita zijn de vulkanen het best bewaard gebleven (Duliu et al., 2008).

Beheer en behoud

De waterkwaliteit van Lacul Sfânta Ana verslechtert als gevolg van afval door toeristen (Duliu et al., 2008). Tinovul Mohoş vormt een natuurreservaat dat alleen bezocht kan worden onder leiding van een gids. Er is een route door het veen via een boardwalk.

» Bekijk de locatie van Lacul Sfânta Ana en Tinovul Mohoş in Google Maps.

Vulkaan en bron bij Ozunca Băi

In het district Covasna ligt aan de voet van de vulkaan Murgul Mare (+1015 meter) het vergeten kuuroord Ozunca Băi. Langs de Păstrăvului - een beek bij het dorp - bevindt zich een bron met prachtige mineraalafzettingen. Het water uit de bron heeft een constante temperatuur van 7°C. De bron is slechts te vinden op aanwijzing van de dorpelingen, want markeringen ontbreken. Volgens de dorpsbewoners heeft het drinken van het bronwater een heilzame werking. Het water smaakt zeer bitter.

In de districten Covasna en Harghita bestaat de meerderheid van de bevolking uit etnisch Hongaren. Het Hongaars is in deze streek (Székelyföld) de meest gesproken taal.

» Bekijk de locatie van Ozunca Băi in Google Maps.

Lacul Sfânta Ana Murgul Mare Pastravului
Lacul Sfânta Ana Murgul Mare Păstrăvului

Referenties

Duliu, O. et al. (2008), Studiul interdisciplinar al ecosistemelor semiînchise (lacuri alpine şi vulcanice) în vederea stabilirii nivelului de referinţă pentru aprecierea impactului factorului antropic: lacurile alpine din masivul Făgăraş şi lacul Sfânta Ana. Geo-Eco-Marina 14/2008, 1, pp 181-185.

Földvary, G. Z. (1988), Geology of the Carpathian region, World Scientific, Singapore.

Speta, S. en Rákosy, L. (2010), Wildpflanzen Siebenbürgens, Plöchl Druck GmbH, Freistadt, Österreich.


« Terug naar bergmeren